Klímaváltozás, olvadó jégsapkák, erdőirtás, műanyagszennyezés a tengerekben, fajok pusztulása.
Az utóbbi hónapokban, években szinte unalomig ismételt kifejezések. Illetve unalomig ismételtek lennének, ha nem valós lenne a veszély és nem az utolsó pillanatban lennénk, amikor meg lehet menteni a Földet. A figyelemfelhívásban élenjáró természetfilmesek az idei fesztiválra is kitettek magukért, mert náluk hangosabban, látványosabban senki nem ad le vészjelzéseket.

Munkájuk célja, hogy minden egyes ember magáénak érezze a problémát és rádöbbenjen, hogy tehet a katasztrófa elkerüléséért. Sőt tennie kell, mert senki más nem fogja megmenteni a Földet, ha mi magunk nem tesszük.

De a filmkészítők feladata itt nem áll meg. Most már nem elég a probléma bemutatása, most már megoldásokat is kell javasolniuk. Az idei verseny számos alkotása felvállalja ezt a nemes küldetést, és tudományos kutatások, találmányok és az emberi áldozatkészség bemutatásával kiutat mutat a szakadék felé rohanó emberiségnek.

A Gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztivál az ötödik évében nemcsak érett, világszínvonalú versennyé fejlődött, hanem ennek a fontos küldetésnek az egyik fontos szereplőjévé is vált. Köszönet az alkotóknak, akik csodálatos filmjeikkel támogatják ezt a célt.  
Gáspár László