„Egyedül a legnagyobb erő sem tehet mindent, mondhatnám, nem tehet sokat: egyesített erőknek pedig a lehetetlennek látszó is gyakran lehetséges. Mit ér egy csepp víz? De milliomonként egyesült cseppek megdöbbentő erőt fejtenek ki.”

(Kölcsey Ferenc)A Nemzetközi Természetfilm Fesztivál Gödöllő idei kiemelt szakmai témája a víz, ami az ENSZ szakértői szerint évszázadunk végére drágább lehet az aranynál is. A fesztivál idei mottója pedig - „Természet- és környezetvédelem a művészetek és a játék erejével” - nem is lehetne aktuálisabb, hiszen ha nem tanítjuk meg a jövő generációinak a természetvédelem fontosságát, ha nem tudatosítjuk mindezt az összes rendelkezésünkre álló lehetőséggel, akkor egészen biztosan gyermekeinket és unokáinkat hozzuk nagyon nehéz helyzetbe.

A Fesztivál szervezői mottójuk és a Kölcsey idézet szellemében cselekszenek, minden eszközzel és minden lehetséges formában próbálják felhívni a társadalom figyelmét a természetvédelem fontosságára. A Rákos-patak vizét megmozgató installáció, de teljes elfogultsággal írhatom, hogy a FESZT-PET hajó közösségi építése – a hajóban és annak építésében jelen köszöntő írója is  már évek óta, pontosabban a kezdetektől részt vesz - vagy a „Dobd a C-t” szakmai diákverseny döntője csak néhány kiragadott példa az idei Fesztivál lenyűgöző és figyelemfelkeltő programsorozatából. A filmvetítésekkel párhuzamosan zajló szakmai programok, így például a vizes élőhelyek védelmének és őshonos halainknak szentelt konferencia, vagy az agrártechnológia és a természetvédelem kapcsolatát vizsgáló beszélgetés pedig olyan események, melyek évről-évre a természetvédelemmel foglalkozó szakemberek legfőbb találkozóhelyei.

Nem csak a fentiekben említett, hanem a Fesztivál valamennyi fantasztikus eseménye mind azt a célt szolgálja, hogy a művészetek, a tudomány, az oktatás és akár a közös játék erejével segítsék a környezettudatos gondolkodás terjedését.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa a fentiekben is látható célkitűzés és elkötelezettség okán a kezdetektől díjak felajánlójaként és szakmai együttműködő partnerként segíti Kátai Róbert és Székelyhidi Tamás csapatának munkáját. A kortárs magyar filmek támogatása terén is igyekszünk felelősen eljárni, már 2011-ben a Magyar Média Mecenatúra program elindításakor kiemelten fontosnak tartottuk a nagy hagyományokkal rendelkező természetfilmezés újjáélesztését. A Médiatanács 232 ismeretterjesztő film létrejöttét támogatta közel 2 milliárd Ft értékben, köztük 115 természetfilmét. A természetfilmek 143 hazai és nemzetközi fesztiválon eddig mintegy 44 rangos díjat nyertek el. Büszkék vagyunk arra, hogy a Mecenatúra program keretében létrejött filmek kiemelt sikerrel szerepeltek minden évben a gödöllői természetfilmes fesztiválon is.

A természetvédelem híveként bízunk abban, hogy a felelősen gondolkodó emberek összefogásával megállítható környezetünk rombolása, elkerülhető az a disztópikus világkép, amelyben mai életünk leghétköznapibb összetevője, a víz, az aranynál is többet ér. A Fesztivál szervezői Kölcsey szavainak értelmében eljárva - „egyesített erőknek …a lehetetlennek látszó is gyakran lehetséges…”- példát és utat is mutatnak: nincs lehetetlen, minden csak összefogás kérdése!
Kollarik Tamás
a Médiatanács tagja
a Magyar Média Mecenatúra program ötletgazdája és koordinátora